Banner for Espa

Τα νέα μας

Το "Διοίκηση Κρίσεων Και Καταστροφών Στο Παράδειγμα Της Πολιτικής Προστασίας " του Παναγιώτης Καρκατσούλη παρουσιάζεται στην Κομοτηνή

02.02.2024

Το βιβλίο του συγγραφέα Παναγιώτη Καρκατσούλη με τίτλο «Διοίκηση Κρίσεων Και Καταστροφών Στο Παράδειγμα Της Πολιτικής Προστασίας» παρουσιάζουν την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, τα Βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης» και οι εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική» με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ "Κομοτηνή Εν Δράση".

Ομιλητές:
- Ιλχάν Αχμέτ, Βουλευτής Ν.Ροδόπης
- Ιωάννης Γκαράνης, Δήμαρχος Κομοτηνής
- Μιχάλης Αλτιπαρμάκης, Διοικητής 4ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών
- Λάμπρος Τσιόλος, Υποδιοικητής 4ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών
- Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, Επικεφαλής Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Τη συζήτηση συντονίζει η Επιστημονική Συνεργάτης Δημάρχου Κομοτηνής Σοφιά Μενεσελίδου

poster

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Οι κρίσεις και οι καταστροφές αποτελούν αντικείμενο μελέτης όχι μόνον των φυσικών αλλά και των κοινωνικών επιστημών, ειδικότερα δε της κοινωνιολογίας των καταστροφών και της διοίκησης των κρίσεων.
Μάλιστα, η συχνότητα και η ένταση των απειλών, με προεξέχουσα την κλιματική αλλαγή, οδηγεί όχι μόνο στον πολλαπλασιασμό των μελετών και ερευνών αλλά και στο αίτημα μιας νέας, οριζόντιας δικτυακής και αποτελεσματικής δημόσιας πολιτικής για την αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό, αναθεωρούνται και επανεξετάζονται οι επιτελικές και επιχειρησιακές δυνατότητες των οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας.
Η δυσκολία της ελληνικής Πολιτικής Προστασίας να ανταποκρίνεται στις ανακύπτουσες κρίσεις είναι εκθετική, λόγω της κρατούσας πελατειακής κουλτούρας, των γραφειοκρατικοποιημένων διαδικασιών και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, των υπανάπτυκτων μηχανισμών πρόληψης και αποζημίωσης καθώς και της εγγενούς αδυναμίας αξιοποίησης των εθελοντών.
Το αίτημα αλλαγής Στρατηγικής και προτεραιοτήτων για την Πολιτική Προστασία είναι περισσότερο επείγον από ποτέ και αποκτά, υπό τις παρούσες συνθήκες, υπαρξιακό χαρακτήρα για το περιβάλλον και την κοινωνία μας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στην Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld στη Γερμανία.
Για περισσότερο από δύο δεκαετίες εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας για την απλούστευση της νομοθεσίας και των διοικητικών διαδικασιών στο Υπουργείο Προεδρίας. Συμμετείχε στις σημαντικότερες διοικητικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης από το 1989 ως το 2015. Το 2015 ήταν βουλευτής Επικρατείας με "Το Ποτάμι" και, στη συνέχεια, Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του.
Έχει συμμετάσχει, ως εμπειρογνώμονας πολλών διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων, σε δεκάδες μελέτες και έρευνες για τη Διακυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση.
Το 2003 του απονεμήθηκε από την Αμερικανική Ένωση Δημόσιας Διοίκησης το "Senator Peter Boorsma Award" και τo 2012 το "Διεθνές βραβείο Δημόσιας Διοίκησης" για το σύνολο της προσφοράς του στην καλλιέργεια της διοικητικής επιστήμης.
Το 2010 ίδρυσε το Ινστιτούτο Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών (ΙΝΕΡΠ), με σκοπό την προαγωγή της έρευνας και του διαλόγου για θέματα της διοικητικής επιστήμης και πρακτικής.
Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης έχει δημοσιεύσει (στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα) πέντε μονογραφίες, πολλές μελέτες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πλειάδα άρθρων και σχολίων στον ημερήσιο, περιοδικό, έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Μελέτες του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αραβικά, κινεζικά, κορεατικά, ιταλικά, αλβανικά και ρωσικά.