Banner for Espa

Τα νέα μας

Οδηγός αγοράς σχολικής τσάντας

25.08.2022
Οδηγός αγοράς σχολικής τσάνταςΟδηγός αγοράς σχολικής τσάνταςΟδηγός αγοράς σχολικής τσάνταςΟδηγός αγοράς σχολικής τσάντας

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν τα σχολεία και στη λίστα αγορών μας βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι σχολικές τσάντες. Η επιλογή τους είναι για τους μαθητές ίσως το πιο ευχάριστο κομμάτι της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Τα καταστήματα σχολικών ειδών κατακλύζονται από τσάντες σε διάφορα χρώματα, σχήματα και σχέδια με αγαπημένες φιγούρες και ήρωες που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών αλλά προβληματίζουν τους γονείς, που ανησυχούν περισσότερο για τα πρακτικά κριτήρια της επιλογής μιας σχολικής τσάντας. Οι γονείς πριν βγουν στην αγορά πρέπει να ενημερωθούν για να βοηθήσουν τα παιδιά να επιλέξουν την κατάλληλη σχολική τσάντα, σε σχέση πάντα με την ηλικία και το βάρος τους, η οποία θα αντέξει μια ολόκληρη χρονιά σκληρής χρήσης, χωρίς παράλληλα να προκαλέσει μυοσκελετικά προβλήματα στο παιδί.
Μερικά βασικά κριτήρια για την επιλογή της είναι τα εξής:

Μέγεθος & Βάρος

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η σχολική τσάντα θεωρείται ένοχη για την εμφάνιση σκολίωσης στους μαθητές, για αυτό είναι βασικό να μην έχει μεγάλο βάρος και να κρατιέται με σωστό τρόπο. Το βάρος της σχολικής τσάντας δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά το 10%-15% του σωματικού βάρους του παιδιού π.χ. εάν ένα παιδί ζυγίζει 20-25 κιλά, η τσάντα δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2,5 κιλά. Βέβαια τα πράγματα που καλούνται τα παιδιά να μεταφέρουν στο σχολείο είναι ήδη από τις πιο μικρές τάξεις του δημοτικού, πάρα πολλά. Γι' αυτό μία καλή λύση είναι οι τσάντες με ροδάκια (trolley), τις οποίες τα παιδιά μπορούν να κυλούν αντί να τις κουβαλούν.

Οι τσάντες με ροδάκια είναι πολύ δύσκολο να πλυθούν. Υπάρχουν κάποια μοντέλα με αποσπώμενα ροδάκια που διευκολύνουν πολύ στο πλύσιμο, καθώς και μηχανισμοί trolley για να προσαρμόσετε πάνω τους την τσάντα σας.

Σίγουρα τα έξοδα είναι πολλά, αλλά μην αγοράσετε σε ένα πρωτάκι μια τεράστια τσάντα με σκοπό να την κρατήσει για τα επόμενα 6 χρόνια. Γενικά, αποφύγετε τσάντες με ενσωματωμένα παγούρια και άλλα αξεσουάρ, οι οποίες είναι εξαρχής βαρύτερες. Εάν το παιδί τρώει στο σχολείο, είναι προτιμότερο να μεταφέρει φαγητό και νερό σε ξεχωριστή τσαντούλα, παρά να φορτώνει την τσάντα του. Αυτή μάλιστα είναι μία πολύ καλή λύση, για να εξαντλήσουν τα παιδιά τη φαντασία τους στην επιλογή της τσάντας φαγητού, ώστε να μπορέσετε πιο εύκολα να κατευθύνετε, με σωστά κριτήρια, την επιλογή της βασικής τσάντας. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, η τσάντα να περιέχει μόνο τα απολύτως απαραίτητα, ενώ τα βαριά βιβλία θα πρέπει να τοποθετούνται στις θήκες κοντά στην πλάτη, ώστε το βάρος τους να ελαχιστοποιείται.

Τύπος

Προτιμότεροι τύποι σχολικής τσάντας για παιδάκια σε μικρότερες ηλικίες, κυρίως δημοτικού, είναι τα σακίδια και οι τσάντες με ροδάκια. Οι τσάντες ώμου με μία τιράντα δεν ενδείκνυνται, διότι επιβαρύνουν τη μία πλευρά του σώματος και το βάρος δεν κατανέμεται σε όλη την πλάτη, δίνοντας έτσι μεγάλες πιθανότητες στην εμφάνιση σκολίωσης, ειδικά αν υπάρχει και προδιάθεση του παιδιού. Το ίδιο ισχύει και για τις τσάντες σακιδία, τις οποίες κάποιες φορές τα παιδιά επιλέγουν να τις κρατούν στον έναν ώμο, είτε για λόγους ευκολίας είτε και σαν στυλ. Το σακίδιο θα πρέπει να φοριέται ψηλά στην πλάτη και όχι χαμηλά, γιατί στην δεύτερη περίπτωση ο κορμός γέρνει μπροστά προκειμένου να αντισταθμίσει το βάρος, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η μέση και να υπάρχει κίνδυνος κύφωσης. Ιδανικά το κάτω μέρος της τσάντας πρέπει να σταματά πάνω από τους γοφούς. Το σακίδιο πρέπει να επιλέγεται με επένδυση στην πλάτη και στις τιράντες (φαρδιές και από μαλακό υλικό), ώστε να είναι πιο ανατομικό και να βελτιώνει τον επιμερισμό του βάρους στο σώμα. Οι τσάντες με χωρίσματα και τσέπες είναι προτιμότερες, γιατί διασφαλίζουν καλύτερη κατανομή φορτίου αλλά και καλύτερη οργάνωση των βιβλίων.

Ποιότητα

Στην πλειοψηφία τους οι τσάντες δεν αντέχουν και δεύτερη σχολική χρονιά. Αυτό οφείλεται είτε στην κακή ποιότητα, είτε στην κακή χρήση από το παιδί, είτε ακόμα και στο μεγάλος βάρος των βιβλίων που οδηγεί στη γρήγορη φθορά της. Βέβαια είναι πολλές οι περιπτώσεις που μια τσάντα σκίζεται ή τρυπάει στα μέσα της σχολικής χρονιάς, δημιουργώντας πρόβλημα σε μαθητές και γονείς. Είναι γεγονός ότι οι υπερπροστατευτικοί γονείς εκπληρώνουν όλες τις επιθυμίες των παιδιών τους, ακόμα και όταν αυτό είναι καταστροφικό για το οικογενειακό εισόδημα. Γι' αυτό αναγκάζονται να αγοράζουν δύο και τρεις τσάντες για μία σχολική χρονιά, χαμηλής ποιότητας, με μοναδικό κριτήριο την εμφάνιση της. Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι προσεκτικοί με τις αγορές των σχολικών ειδών και να αντιστέκονται στις υπερβολικές απαιτήσεις των παιδιών τους. Το σωστό είναι να κατευθύνονται τα παιδιά σε πιο ποιοτικές επιλογές και να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στην έρευνα αγοράς και τη σύγκριση τιμών μαζί με τους γονείς τους, έτσι ώστε να διδαχθούν να επιλέγουν και να καταναλώνουν υπεύθυνα.

Ασφάλεια

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι κρύβονται στα σχολικά είδη που μοιάζουν με παιχνίδια, για τα οποία όμως, οι κατασκευαστές τους δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που ορίζονται για τα παιχνίδια. Συχνά αποσύρονται από την κυκλοφορία σχολικά είδη που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Όπως τονίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, δε θα πρέπει να αγοράζονται σχολικά είδη που μοιάζουν με τρόφιμα ή μυρίζουν σαν τρόφιμα. Οι μυρωδιές προέρχονται από χημικές ουσίες και παρασύρουν τα μικρά παιδιά να τα βάλουν στο στόμα τους. Οι ουσίες αυτές είναι βλαβερές, όπως α) το βινυλίο (PVC) που είναι ένα υλικό ύποπτο για καρκινογενέσεις και διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος και β) ο μόλυβδος, που περιέχεται συνήθως στα πολύ έντονα χρώματα και θεωρείται τοξικός για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών. Οι τσάντες είναι προτιμότερο να είναι υφασμάτινες ή δερμάτινες και εναλλακτικά νάυλον ή πολυέστερ. Γενικά καλό είναι να αποφεύγονται πλαστικά σχολικά προϊόντα τα οποία αναγράφουν στις ετικέτες τους PVC (βινύλιο) και PC (πολυανθρακικά πλαστικά), καθώς επίσης και τους αριθμούς 3 και 7, που αντιστοιχούν σε PVC και PC. Επίσης, είναι καλό στα σχολικά είδη να προτιμάτε το χαρτί και κυρίως αυτό που δεν περιέχει χλώριο, διότι είναι εύκολο να προκληθούν δερματικές αλλεργίες.
Πάρα πολύ βασικό είναι να ελέγχεται η χώρα προέλευσης, διότι πολλά προϊόντα εισάγονται από χώρες που δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τα προϊόντα πρέπει, επίσης, να έχουν τη σήμανση CE και να αναγράφεται η χώρα προέλευσης. Τα πολύ φθηνά προϊόντα πρέπει να μας βάζουν σε υποψίες.