Banner for Espa

Τα νέα μας

Εξοπλισμός camping

06.08.2019
Εξοπλισμός campingΕξοπλισμός campingΕξοπλισμός campingΕξοπλισμός campingΕξοπλισμός campingΕξοπλισμός camping

Τα έφερε έτσι η μοίρα και η παρέα αποφάνθηκε: «Φέτος θα πάμε camping!». Στο άκουσμα της απόφασης αυτής μπορείς να πεις:

Α) Τέλεια! Καιρό είχαμε να πάμε!

Β) Ωχ! Την πατήσαμε!

Όποια και αν είναι η απάντησή σου, μην ανησυχείς. Εμείς είμαστε εδώ, για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις τα όλα απαραίτητα για ένα άνετο, ξεκούραστο και ασφαλές camping.

Σκηνή

Ξεκινάμε από τα βασικά, από την επιλογή σκηνής camping. Το σπίτι σου, δηλαδή, για όσες μέρες διαρκέσουν οι διακοπές σου.

Κάποιοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι:

  • Τι budget διαθέτεις;
  • Πόσα άτομα θα μείνετε; Έτσι θα ξέρεις αν θα πάρεις σκηνή δύο, τριών, τεσσάρων ή παραπάνω ατόμων.
  • Πότε σκοπεύεις να τη χρησιμοποιείς; Παρότι τις σκηνές τις έχουμε συνυφασμένες με το καλοκαίρι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε και άλλες εποχές. Για αυτό, οι σκηνές, αναλόγως του υλικού τους, της αδιαβροχοποίησής τους και άλλων χαρακτηριστικών, κατατάσσονται ως καλοκαιρινές, τριών εποχών, τεσσάρων εποχών και χειμερινές.
  • Θα κάνεις πεζοπορία με τη σκηνή στο σακίδιο;

Καλό είναι να συνυπολογίσεις όλα τα παραπάνω, έχοντας πάντα κατά νου ότι η σκηνή είναι μία επένδυση την οποία αν επιλέξεις προσεκτικά και τη φροντίζεις, μπορεί να συνεχίσει να σου αποδίδει για πολλά χρόνια.

Υπνόσακος

Μπορεί να μη σε προβληματίζει ιδιαίτερα η αγορά υπνόσακου τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά σου προτείνω να το ξανασκεφτείς.

Ο υπνόσακος, το sleeping bag δηλαδή, μπορεί να γίνει ο καλύτερος σου φίλος και να σε προστατέψει από το κρύο ή να γίνει ο χειρότερος εχθρός σου και να σε κάνει να σκας από τη ζέστη.

Κάποια δεδομένα που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τον κατάλληλο για σένα είναι:

  • Για αρχή πρέπει να πάρεις το σωστό μέγεθος για σένα. Οι υπνόσακοι έχουν διάφορα μεγέθη, οπότε ανάλογα με το ύψος σου, διαλέγεις το κατάλληλο ώστε να χωράς ολόκληρος μέσα του.
  • Οι υπνόσακοι είναι γεμισμένοι είτε με πούπουλα είτε με συνθετικά υλικά. Αυτό, όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, επηρεάζει τόσο το βάρος του υπνόσακου όσο και τη μονωτική του ικανότητα.

Οι εταιρείες κατασκευής outdoor εξοπλισμού χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για την κατασκευή υπνόσακων, γεγονός που ωφελεί ακόμα περισσότερο τον τελικό καταναλωτή, εσένα δηλαδή.

Υπόστρωμα

Αυτό που θα σε χωρίζει μεταξύ πάτου σκηνής και υπνόσακου (sleeping bag) είναι το υπόστρωμα.

  • Αυτοφούσκωτο υπόστρωμα. Πρόκειται για μία εξέλιξη του απλού υποστρώματος. Έχει βαλβίδα την οποία μόλις ανοίξεις, επιτρέπει στο υπόστρωμα να γεμίσει αέρα και έτσι δημιουργεί επιπλέον άνεση.
  • Φουσκωτό Στρώμα. Μιλάμε για την πιο άνετη επιλογή που έχεις για ύπνο σε camping. Θα ξεχάσεις ότι είσαι σε camping και θα νομίζεις ότι κοιμάσαι σπίτι σου. SOS! Χρειάζεσαι τρόμπα για να φουσκώσει το στρώμα. Άρα, καλό θα ήταν να μην την ξεχάσεις. Μία ακόμα πιο πρακτική λύση είναι η ηλεκτρική τρόμπα που δουλεύει με ρεύμα από την παροχή ρεύματος του αυτοκινήτου. Προφανώς προϋποτίθεται η ύπαρξη αυτοκινήτου.

Φακός

Έχεις φύγει για το camping απογευματάκι μετά τη δουλειά. Φτάνεις βράδυ. Προσπαθείς να δεις πως στο καλό στήνεται η σκηνή αλλά φως πουθενά. Η λύση έρχεται από το φακό ή ακόμα καλύτερα από το φακό κεφάλης!

Μπορεί να νομίζεις ότι οι φακοί κεφαλής είναι μόνο για ανθρακωρύχους ή μακρινούς ξαδέλφους του Indiana Jones, όμως πραγματικά μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι.

Φορητό ψυγείο

Πραγματικά, η ύπαρξη κρύου νερού, αναψυκτικών ή ποτών μπορεί να σου καθορίσει το πως θα περάσεις.

Ένα, φαινομενικά απλό, πλαστικό φορητό ψυγείο μπορεί να διατηρήσει δροσερές έως κρύες τις μπύρες σου για αρκετές ώρες. Φρόντισε να έχεις προμηθευτεί παγοκύστες που παγώνουν σε κατάψυξη (αν έχει κατάψυξη διαθέσιμη στο camping), ενώ αν θέλεις να χρησιμοποιείς πάγο πρόσεχε το ψυγείο που θα πάρεις να έχει βρυσάκι, ώστε από εκεί να αδειάζεις τα νερά που θα δημιουργούνται όταν λιώνει ο πάγος.

Για τους πιο έμπειρους υπάρχουν και ηλεκτρικά ψυγεία που δουλεύουν με ρεύμα από την παροχή του αυτοκινήτου.

Έπιπλα camping

Μεγάλη προσοχή! Εδώ μπορεί αν ξεφύγετε και να κουβαλήσετε όλο σας το βιός. Κάτι τέτοιο δε χρειάζεται. Η διασφάλιση της άνεσης είναι το βασικό σας μέλημα στο camping, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε το camping να μοιάζει με το σαλόνι σας. 

Πράξτε λιτά, λογικά και άνετα.

Καρέκλες ή πολυθρόνες και ένα τραπέζι είναι αρκετά για να είσαι άνετα τις ώρες που δεν είσαι στη θάλασσα ή δεν κοιμάσαι.

Έχε κατά νου:

  • Να χωράνε στο αυτοκίνητο τα παραπάνω και να μη χρειάζεσαι φορτηγό.
  • Να μην πιάσεις το μισό camping με τις καρέκλες και το τραπέζι σου.
  • Να μην κάνεις βίαιη εισβολή στο χώρο, αλλά να προσπαθήσεις να ενταχθείς ομαλά.

Αιώρα

Μεσημέρι καλοκαιριού, σκιά κάτω από κάποιο δέντρο, τζιτζίκια να ακούγονται… Αυτό που έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα είναι μία αιώρα. Όποιος έχει ξαπλώσει σε αιώρα ξέρει τι σημαίνει. Όποιος δεν έχει τύχει να τη χρησιμοποιήσει, απλά, δεν ξέρει τι χάνει.

Το camping δεν είναι μόδα. Είναι διαφυγή, επαφή με τη φύση, διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων. Προετοιμάσου σωστά, εξοπλίσου κατάλληλα και ζήσε αυτή την εμπειρία!